четвер, 19 червня 2014 р.

Бісектриса кута.

Бісектриса кута.

Бісектрисою кута називають промінь, який виходить з вершини кута, проходить між його сторонами і ділить його на два рівні кути.
На малюнку 150 промінь ОР — бісектриса кута АОВ.


Приклад. Який кут утворює бісектриса кута 50° з продовженням однієї з його сторін?
Розв’язання (мал. 151). 
Тоді, 
Властивість бісектриси кута: будь-яка точка бісектриси кута рівновіддалена від сторін цього кута.
На малюнку 152 промінь ОК — бісектриса кута АОВ; М  ОК, МL і МN — відстані від точки М до сторін кута. Тоді МL = МN.


ЗАДАЧІ НА КУТАХ
Варіант 1
1.      Порівняти величини: а) п’ята частина прямого кута  та чверть тупого кута;  б) чверть розгорнутого кута та третина кута 120о; в) три чверті 64о та третина 66о.
2.      Кут АВС = 11о поділили променем ВК  на дві частини так, що величина одного кута на 9о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів АВК та СВК. Скільки  разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
3.      Кут MNL = 64о поділили променем NK на дві частини так, що величина одного кута на 40о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів MNK та KNL.  Скільки разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
4.      Кут NSP = 88о поділили променем ST на дві частини так, що величина одного кута  на 16о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів NST та TSP.  Чому дорівнює міра  кута між бісектрисами кутів  NST та TSP?
5.      Кут DEF = 80о поділили променем EC на дві частини так, що величина одного кута у 4 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів CED та CEF.  Яка міра більше:  половина меншого кута із двох утворених кутів,  чи чверть більшого кута із двох утворених кутів?
6.      Кут SXZ = 72о поділили променем XP на дві частини так, що величина одного кута у 5 разів більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів SXP та PXZ. Чи можна за допомогою кутів SXP та PXZ  відкласти кут, мірою 24о?
7.      Кут  GDH = 144о поділили променем DE на дві частини так, що довжина одного відрізка у 3 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів GDE та EDH. Як можна за допомогою відрізків  GE та EH  відкласти кут, мірою 8о?
Варіант 2
1.      Порівняти величини: а) три п’ятих прямого кута  та половина  прямого кута;  б) чверть розгорнутого кута та третина кута 144о; в) три чверті 44о та третина 84о.
2.      Кут АВС = 13о поділили променем ВК  на дві частини так, що величина одного кута на 7о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів АВК та СВК. Скільки  разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
3.      Кут MNL = 70о поділили променем NK на дві частини так, що величина одного кута на 40о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів MNK та KNL.  Скільки разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
4.      Кут NSP = 88о поділили променем ST на дві частини так, що величина одного кута  на 16о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів NST та TSP.  Чому дорівнює міра  кута між бісектрисами кутів  NST та TSP?
5.      Кут DEF = 64о поділили променем EC на дві частини так, що величина одного кута у 3 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів CED та CEF.  Яка міра більше:  половина меншого кута із двох утворених кутів,  чи чверть більшого кута із двох утворених кутів?
6.      Кут SXZ = 72о поділили променем XP на дві частини так, що величина одного кута у 8 разів більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів SXP та PXZ. Чи можна за допомогою кутів SXP та PXZ  відкласти кут, мірою 24о?
7.      Кут  GDH = 144о поділили променем DE на дві частини так, що довжина одного відрізка у 17 разіви більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів GDE та EDH. Як можна за допомогою відрізків  GE та EH  відкласти кут, мірою 8о?

ЗАДАЧІ НА КУТАХ
Варіант 3
1.      Порівняти величини: а) шоста частина прямого кута  та чверть рзгорнутого кута;  б) чверть розгорнутого кута та третина кута 112о; в) три чверті 64о та третина 63о.
2.      Кут АВС = 11о поділили променем ВК  на дві частини так, що величина одного кута на 7о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів АВК та СВК. Скільки  разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
3.      Кут MNL = 100о поділили променем NK на дві частини так, що величина одного кута на 40о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів MNK та KNL.  Скільки разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
4.      Кут NSP = 98о поділили променем ST на дві частини так, що величина одного кута  на 28о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів NST та TSP.  Чому дорівнює міра  кута між бісектрисами кутів  NST та TSP?
5.      Кут DEF = 70о поділили променем EC на дві частини так, що величина одного кута у 4 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів CED та CEF.  Яка міра більше:  половина меншого кута із двох утворених кутів,  чи чверть більшого кута із двох утворених кутів?
6.      Кут SXZ = 72о поділили променем XP на дві частини так, що величина одного кута у 7 разів більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів SXP та PXZ. Чи можна за допомогою кутів SXP та PXZ  відкласти кут, мірою 24о?
7.      Кут  GDH = 144о поділили променем DE на дві частини так, що довжина одного відрізка у 2 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів GDE та EDH. Як можна за допомогою відрізків  GE та EH  відкласти кут, мірою 8о?
Варіант 4
1.      Порівняти величини: а) половина прямого кута  та половина тупого кута;  б) чверть розгорнутого кута та третина кута 150о; в) три чверті 84о та третина 96о.
2.      Кут АВС = 13о поділили променем ВК  на дві частини так, що величина одного кута на 7о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів АВК та СВК. Скільки  разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
3.      Кут MNL = 60о поділили променем NK на дві частини так, що величина одного кута на 40о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів MNK та KNL.  Скільки разів можна послідовно відкласти менший кут у більшому куту?
4.      Кут NSP = 48о поділили променем ST на дві частини так, що величина одного кута  на 16о більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів NST та TSP.  Чому дорівнює міра  кута між бісектрисами кутів  NST та TSP?
5.      Кут DEF = 60о поділили променем EC на дві частини так, що величина одного кута у 4 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів CED та CEF.  Яка міра більше:  половина меншого кута із двох утворених кутів,  чи чверть більшого кута із двох утворених кутів?
6.      Кут SXZ = 72о поділили променем XP на дві частини так, що величина одного кута у 17 разів більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів SXP та PXZ. Чи можна за допомогою кутів SXP та PXZ  відкласти кут, мірою 24о?
7.      Кут  GDH = 144о поділили променем DE на дві частини так, що довжина одного відрізка у 23 рази більша, ніж величина другого кута. Знайти міри кутів GDE та EDH. Як можна за допомогою відрізків  GE та EH  відкласти кут, мірою 8о?



Немає коментарів:

Дописати коментар